Loading...
Τετάρτη 14 Ιούλ 2021
Θέμα: Επέκταση ορίων ΖΕΣ Πιτίτσας
Κλίκ για μεγέθυνση
Σχετ.: 1) η από 12/5/2020 πρόταση του Κυνοφιλικού Ομίλου Αχαΐας
2) το υπ’ αριθ. 168215/25-9-2020 έγγραφο του Δασαρχείου Πατρών
Σε συνέχεια της ανωτέρω πρότασης του Κυνοφιλικού Ομίλου Αχαΐας (ΚΟΑ) με την οποία προτείνεται η επέκταση των ορίων της ήδη υπάρχουσας Ζώνης Εκγύμνασης στην περιοχή της Πιτίτσας καθώς και η τριετής απαγόρευση θήρας εντός των ορίων της προτεινόμενης ζώνης, απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας με το οποίο ζητάτε την άποψή μας σας γνωρίζουμε τα κάτωθι.
Οι υπάρχουσες ζώνες εκγύμνασης στην περιοχή ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Πατρών κατά κοινή ομολογία δέχονται πίεση από τον μεγάλο αριθμό των κυνηγών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας με αποτέλεσμα τον συνωστισμό των κυνηγετικών σκύλων ο οποίος δύναται να προκαλέσει ακόμα και διενέξεις μεταξύ των μελών μας. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια ικανοποίησης των αναγκών των κυνηγών μελών μας συμφωνούμε με την πρόταση του ΚΟΑ όσον αφορά την τροποποίηση των ορίων και την επέκταση της υπάρχουσας ζώνης εκγύμνασης στην περιοχή της Πιτίτσας.
Είναι δε γνωστό ότι η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων όπως προβλέπεται από το άρθρο 255 παρ. 10 του ν.δ. 86/1969 επιτρέπεται καθ’ όλο το έτος. Η πρόταση του ΚΟΑ για χρονική απαγόρευση της εκγύμνασης των ενδημικών θηραμάτων κατά την αναπαραγωγική περίοδο σαφώς από 1 η Μαΐου έως και την 30η Ιουνίου προφανώς αφορά μόνο την ορεινή πέρδικα και όχι τον λαγό. Συνεπώς, συμφωνούμε με την απαγόρευση της εκγύμνασης κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορεινής πέρδικας καθώς θεωρούμε ότι το είδος λόγω της πληθυσμιακής κάμψης που παρουσιάζει θα πρέπει να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα συμβάλει στην προστασία του.
Ωστόσο, η πρόταση του ΚΟΑ για απαγόρευση της θήρας όλων των θηραμάτων στην ΖΕΣ παρότι σαφώς και θα συμβάλει στην προστασία του πληθυσμού της ορεινής πέρδικας, θα εκδιώξει ουσιαστικά από την περιοχή τους κυνηγούς του λαγού γεγονός που έχουν τα ίδια νόμιμα δικαιώματα για θήρα δημιουργώντας έτσι προστριβές και επιφέροντας ενδεχομένως παράνομες ενέργειες που τυχόν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από το ζητούμενο. Επιπλέον, ο κυνηγετικός σύλλογος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προτείνει μονομερής ενέργειες εις βάρος των κυνηγών του ενώ παράλληλα όπως γνωρίζετε μία τέτοια πρόταση απαγόρευσης θα πρέπει να είναι απόρροια της γενικής μας συνέλευσης.
Επίσης, στην περιοχή υφίσταται το καταφύγιο άγριας ζωής Άνω ΚαστριτσίουΣουλίου έκτασης 24.700 στρεμμάτων για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία των πληθυσμών των θηραμάτων και για το κατά πόσο εξυπηρετεί τους σκοπούς για το οποίο δημιουργήθηκε ή αν αυτοί οι πληθυσμοί τροφοδοτούν και σε ποιο βαθμό τις κυνηγετικές όμορες περιοχές. Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε την καταμέτρηση του πληθυσμού των ενδημικών θηραμάτων και στις δύο περιοχές προκειμένου να αξιολογηθεί η περεταίρω λήψη των όποιων αποφάσεων, ενώ θεωρούμε ότι σε περίπτωση απαγόρευση θήρας στην προτεινόμενη περιοχή θα πρέπει παράλληλα να καταργηθεί το υπάρχον καταφύγιο. Είναι δε σαφές ότι η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων (εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου) δύναται να έχει θετικές επιδράσεις για την άγρια πανίδα καθώς το θήραμα μαθαίνει να αποφεύγει τους διώκτες του. Ως εκ τούτου, το καταφύγιο άγριας ζωής μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει και ως ζώνη εκγύμνασης ενώ η παρουσία των κυνηγών είναι δεδομένο ότι θα συνιστά ασπίδα προστασίας του.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Καρβέλης Φώτιος Παπαγεωργόπουλος Θ.
Αγαπητοί φίλοι, τόσο εγώ προσωπικά ως πρόεδρος όσο και το ΔΣ του ΚΣ Πάτρας αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανάγκες των κυνηγών μελών μας, γι’ αυτό άλλωστε πασχίζουμε και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, πάντα βέβαια στα πλαίσια των καταστατικών μας διατάξεων.
Ιδιαίτερα, στην περίπτωση της προτάσεως του Κυνοφιλικού Ομίλου Αχαΐας όχι μόνο δεν γυρίσαμε την πλάτη μας αλλά απαντώντας στην κλήση για κατάθεση απόψεως από την εποπτεύουσα αρμόδια δασική αρχή, η οποία είναι το Δασαρχείο Πατρών, θέσαμε την άποψή μας ύστερα από διαλογική συζήτηση, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών μας.
Στο δια ταύτα:
1. Είναι απόλυτα σαφές ότι η απόφαση ίδρυσης – τροποποίησης – κατάργησης των ζωνών εκπαίδευσης ανήκει αποκλειστικά στην αρμόδια δασική αρχή.
2. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του ΚΟΑ για τροποποίηση και επέκταση των ορίων της υπάρχουσας ΖΕΣ, ενώ αυτή έρχεται σε αντίθεση με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Γεωργίας (105190/2001) η οποία δεν επιτρέπει την δημιουργία Ζωνών εκπαίδευσης με έκταση άνω των 8.000 στρεμμάτων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλα τα ανωτέρω σας τα αναφέρω για να αντιληφθείτε αφενός την διαχειριστική ανεπάρκεια και δυσχρηστία της πολιτείας και αφετέρου να αντιληφθείτε ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των κυνηγών μελών του χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή σας και την στήριξή σας για να πάμε μπροστά μαζί.
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Πάτρας είναι σε άμεση επικοινωνία με τα μέλη του και αυτό νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μας να το αναγνωρίσουμε.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, και φυσικά η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα αποδεκτή και μόνο αυτή, όπως επίσης και η εποικοδομητική συζήτηση. Οτιδήποτε άλλο που σκοπό έχει να αφήνει αιχμές, ειρωνείες, κακόβουλες, δυσφημιστικές ή και συκοφαντικές λάσπες θα μένει αναπάντητο, εκτός βέβαια αν θίγει την τιμή και την υπόληψή ενός εκάστου μέλους μας, και θα πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων όπου και ανήκει.
Για αυτό λοιπόν είμαστε εδώ με ορθάνοιχτη την πόρτα, τα αυτιά και τα μάτια μας.
Αν κάποιοι θέλουν τεχνηέντως να χρεώσουν την αποτυχία λόγο της βιασύνης τούς να πάνε να καταθέσουν πρόταση δίχως την συνεργασία τους με τον κυνηγετικό σύλλογο στον κυνηγετικό σύλλογο εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη σαν σύλλογος αλλά ούτε και σαν ΔΣ.
ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΎΜΕ ΜΕ ΓΝΏΜΟΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΈΡΟΝ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΏΝ.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση:
Πατρέως 55 - 61, Τ.Κ. 26221, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610 274275
Fax: 2610 225041

Email: info@kynsylpat.gr

Ώρες Λειτουργίας Γραφείου:

 Δευτέρα-Παρασκευή πρωί 09:00-13:00  ΚΑΙ

 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00-20:30 

© Copyright 2015 - 2024 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Πάτρας.